Bach met Clarinets Unlimited

4 februari 2024
14:30
Activiteiten
Doopsgezinde Kerk Groningen, Oude Boteringestraat 33
Bach met Clarinets Unlimited

Op 4 februari brengt het Groninger Klarinetorkest Clarinets Unlimited haar nieuwe programma geheel gewijd aan de muziek van Johan Sebastian Bach en componisten die door Bach werden beïnvloed. Het orkest startte ooit in 1991 na het horen van de befaamde Toccata en Fuga van Bach in de versie voor klarinetorkest van Walter Boeykens. Nu spelen we van J.S. Bach o.a. diens Fantasia in a-klein (in een arrangement van orkestlid Alard de Boer), diens Fuga in g-klein en het derde Brandenburgse Concert. Van Bach’s voorganger Dietrich Buxtehude spelen we Jesu, meines Lebens Leben en van Bach’s zonen Johan Christian en Carl Phillip Emmanuel worden eveneens werken ten gehore gebracht. Modernere klanken van de Braziliaan Heitor Villa-Lobos (Bachianas Brasileiras no 7, deel 1) en Martin Watt (O Sacrum Convivium) completeren het programma.

De bekende Bach-expert Rinke van der Valle zal op het concert toelichtingen geven op de gespeelde werken en ingaan op de vraag waarom Bach nooit één noot voor klarinet schreef! Wat wonderlijk is als je beseft dat de klarinet al in 1695 werd ontwikkeld in Duitsland door Jacob Denner. Rinke van der Valle is auteur van het boek ‘Geen dag zonder Bach’. Dat boek bevat interviews met o.a. Ton Koopman, Christian Wolff, Maarten ’t Hart en Leo van Doeselaar waarin zij vertellen wat Bach voor hen betekent. Meer info over de schrijver vind je op www.rinkevandervalle.nl.

Toegang: €15.00 aan de zaal. Voorverkoop via www.clarinetsunlimited.nl (tot 1 dag van te voren) €12.50. Studenten en jongeren tot en met 12 jaar: €8,-.