In het kader van het Groningens Ontzet organiseert Volksuniversiteit Groningen de allereerste ‘Beno Hofman-lezing’. Deze lezing met een onderwerp over de geschiedenis van Groningen is tevens een eerbetoon aan de bekende in 2023 overleden Groningse stadshistoricus Beno Hofman. Beno heeft zich altijd ingezet de geschiedenis van Groningen, Stad en Ommeland levend te houden en toegankelijk te maken voor een breed publiek. Met deze jaarlijks terugkerende lezing wil Volksuniversiteit Groningen zijn werk graag voortzetten. Deze lezing is ook de officiële opening van het cursusjaar 2024-2025.
Twee jaar geleden is uitgebreid stilgestaan bij het Rampjaar 1672 en – in onze provincie – het roemruchte Gronings Ontzet op 28 augustus van dat jaar. Men zou denken dat het Rampjaar voor de provincie daarmee was beëindigd, maar dat was helaas niet het geval! De Munstersen zouden nog de gehele winter en het voorjaar van 1673 in Oost-Groningen huishouden. Met name Nieuweschans – destijds de Langackerschans geheten – bleef nog maandenlang een bolwerk van de Munstersen. In het voorjaar opende graaf Johan Maurits van Nassau de aanval op het oosten van de provincie en in juni wist Rabenhaupt de Boneschans in te nemen. Na een beleg van enkele weken en een paar mislukte pogingen tot ontzet, lukte het op 22 juli ook om Nieuweschans te veroveren. Maar nog steeds was de oorlog niet voorbij, want in de winter van 1673-1674 drongen de Munstersen over de bevroren moerassen bij Bourtange opnieuw in Westerwolde door en trokken plunderend en stropend door de Groningse heerlijkheid. Toch zou het de roemruchte prinsbisschop van Munster niet meer baten, want op 2 april 1674 moest hij de Vrede van Keulen ondertekenen. Dit jaar is het dus 350 jaar geleden dat de Tweede Munsterse Oorlog definitief werd beslecht.
Een verhaal dat Beno Hofman had kunnen vertellen. Helaas is hij sinds eind vorig jaar niet meer in ons midden. Met deze Beno Hofman-lezing over een spectaculair onderwerp uit de Groningse geschiedenis eren we het werk van hem, die geschiedenis als geen ander bij het grote publiek wist te brengen.
Let op: toegang is gratis. Belangstellenden kunnen een plaats reserveren via www.vugroningen.nl/lezingen/beno-hofman-lezing?v=219. De spreker is drs. Jochem Abbes, streek- en cultuurhistoricus te Bourtange.