Vredeswake: één jaar na de inval

24 februari 2023
19:30
Activiteiten
Oude Boteringestraat 33
Vredeswake: één jaar na de inval

Op vrijdag 24 februari is het een jaar na de Russische inval in Oekraïne. Sindsdien zijn we getuige van een groots oorlogsdrama met steeds verdergaande escalatie. Dat geweld moet stoppen! Om die reden houden we precies een jaar na de inval opnieuw een vredeswake. Gelovig of niet; iedereen die hoopt of verlangt naar vrede is welkom.

Rusland viel vorig jaar Oekraïne binnen. Daarmee gebeurde wat velen niet zagen aankomen: oorlog op het Europese continent. In diverse steden gingen mensen uit protest de straat op. Ook op de Grote Markt in Groningen vond op 27 februari 2022 een vredesmanifestatie plaatst. Diezelfde middag openden wij onze deuren voor een gedeeld verlangen naar vrede. Enkele tientallen mensen kwamen langs om een kaars aan te steken, emoties te delen en te bidden. Niet wetend wat voor ellende er nog zou volgen.

Lang domineerde de oorlog het dagelijkse nieuws. Ook kwamen er oorlogsvluchtelingen en werd Europa geconfronteerd met de gevolgen voor gas en graan. In aanloop naar 24 februari neemt de aandacht voor het conflict opnieuw toe. Daarbij gaat het vooral over wapenleveranties, een eventueel voorjaarsoffensief en escalatie. Maar gaat het ook nog over vrede?

Om het verlangen naar vrede te delen en te versterken openen we opnieuw de deuren. Tussen 19.00 en 19.30 (inloop 18.45) is er een vredeswake waarbij iedereen welkom is. Volgens onze predikant, Nick Everts, is “de vredeswake een uiting van blijvend verlangen naar vrede zelfs als dat buiten je eigen macht lijkt te liggen. Precies op de confrontatie van dat wat je ten diepste verlangt en wat je niet zomaar kunt realiseren, functioneert gebed als een krachtig middel om te blijven vertrouwen op vrede en rechtvaardigheid. Zelfs al is de weg ernaar toe lang en onoverzichtelijk.”